• Floating

    Floating

Kom floaten zoals in de Dode Zee

Wat is floaten ?

Bij het floaten (Engels voor "drijven") ligt U in een zeer sterk gezouten waterbad in een open floatingroom (kamer). Door het extreem hoge gehalte aan zouten (mee bepaald het zuiverende Epsomzout) drijft U "meer" dan in gewoon water. M.a.w. Uw lichaam is minder ondergedompeld dan in ongezouten water. Dit is ook het effect dat ontstaat in de Dode zee. Het water is verwarmd tot 37.5 °C. De kamer wordt best volledig donker gemaakt (u kan er echter ook voor opteren om een beetje licht te hebben). De floating room is maximaal geluidsarm gemaakt. Met een weinig moeite komt U in een toestand die vergelijkbaar is met meditatie (het volstaat bvb. door even niet aan uw dagdagelijkse beslommeringen te denken en te focussen op uw eigen ademhaling)

Kleine wondjes (bvb. scheerwondjes) moeten afgedekt worden met vaseline om irritatie vanwege het hoge zoutgehalte te vermijden. Een floatingsessie duurt normaal ongeveer 45 minuten, douches vóór en achter de sessie niet inbegrepen (de floating room wordt U standaard een uur ter uwer beschikking gesteld). Er zijn echter mensen die uren aan een stuk floaten...

Wat is het effect van floaten?

Door het uitschakelen van de zintuigen (ontbreken van nagenoeg alle licht en geluid, geen temperatuurverschillen, gewichtloosheid, ...) treden er een aantal effecten op die verklaard worden door verschillende theorieën. De effecten zijn van allerlei aard en verschillen van persoon tot persoon. Vast staat dat het floaten een diepgaande staat van ontspanning teweegbrengt. Dit heeft een heilzaam psychologisch en fysisch effect. Zonder volledig te zijn sommen we een aantal zaken op: versneld inhalen van slaaptekort, bevorderen van een diepe slaap, verminderen van stress, sneller herstel van spierletsels, verhogen van de creativiteit... Bovendien zorgt de hoge concentratie van zout voor een heilzaam effect op de huid. Hoogzwangere vrouwen hebben de kans om terug eens op de buik te liggen. Floaten moet je echter "leren", pas na een drietal sessies kan men alle effecten gewaar worden.

Is floaten nieuw?

Floaten is ontstaan in de USA in de jaren 50 door dr. John Lilly en is verder ontwikkeld en heel populair gekomen in de jaren '70. Momenteel zijn er in de USA, Australie en Groot - Brittannie honderden floating centra operationeel. In Nederland en Frankrijk zijn er reeds verschillende floating centers. De meeste werken met floating tanks i.p.v. floating rooms.

Floaten in combinatie met massage

Na het floaten kan er een massage (in principe gelijk welke soort massage) uitgevoerd worden. De combinatie van het reinigende zoutbad en de voedende oliemassage is een weldaad voor huid, geest en lichaam...

Kostprijs

1 u floaten, 1 persoon: 50.00 euro

3 - beurtenkaart: 100.00 euro

Handdoeken en douche voor en na het floaten zijn inbegrepen. Shampoo en zeep worden niet aangeraden voor en na de floatingsessie en zijn dan ook niet voorzien.

Veel gestelde vragen

  • Ik heb last van claustrofobie, raadt u mij aan om toch te komen floaten?

Er wordt niet gewerkt met floatingtanks, maar wel met open floatingrooms waaron de baden opgesteld staan. De klant kiest zelf hoeveel hij het bad afdekt; Claustrofobie is dus nooit een probleem.

  • Mag ik floaten tijdens mijn menstruatie ?

Tijdens uw menstruatie kunt u helaas niet floaten.

  • Mag ik floaten als ik zwanger ben ?

Door de rust en ontspanning die het floaten met zich mee brengt, kan dit een gunstig effect hebben op de "harde buiken". Ook kan er sprake zijn van minder oedemen en verminderde kans op spataderen, evenals een betere uitwisseling van voeding en afvalstoffen in de placenta als gevolg van betere doorbloeding van de weefsels. Floaten is bovendien een unieke manier om tot geestelijke rust te komen, waarbij u even volledig ontspant en tijd krijgt voor uzelf en uw ongeboren kind. Frequente floatsters spreken niet voor niets van een "terug-in-de-baarmoeder" gevoel. Heeft u last van misselijkheid tijdens de zwangerschap dan raden wij u af om te floaten. Overlegt u van tevoren altijd even met uw verloskundige of huisarts.

  • Mag ik eten vóór een floatsessie ?

Het is aan te raden om voor een floatsessie niet teveel te eten, een lichte goed te verteren maaltijd is geen probleem. Het gebruik van alcohol en drugs vóór het floaten en/of een massage is verboden!

  • Kan ik verdrinken als ik in slaap val tijdens het floaten ?

Nee, dit is niet mogelijk. Sommige mensen vallen weleens in slaap als ze tijdens het floaten volledig ontspannen raken. Het zoutgehalte in het water zorgt echter voor genoeg drijfvermogen. Dat maakt het onmogelijk om, zonder zelf moeite te doen, je om te draaien tijdens het floaten.

  • Kunnen wij met meerdere personen in één floatingroom ?

Het principe van het floaten is o.a. om alle invloeden, zoals licht, geluid en zwaartekracht, buiten te sluiten. Als u met 2 personen gaat floaten in dezelfde floatingroom is de kans groot dat u afgeleid wordt waardoor het gewenste resultaat van totale ontspanning niet wordt bereikt. Floaten met 2 personen in dezelfde floatingroom is dan ook niet toegestaan. Wel kunnen twee personen tegelijkertijd elk in een aparte floatingroom floaten.

  • Wordt na elke floatsessie het water ververst ?

Na elke sessie wordt het water door middel van pompen door filters heen gezuiverd. De volledige installatie is Vlarem II conform.

  • Vanaf welke leeftijd kan je floaten ?

Floaten is niet aan een leeftijd gebonden. Wel is het raadzaam om niet met al te jonge kinderen te gaan floaten, door hun speelsheid ondervinden zij het floaten al gauw als saai en komen dan in de verleiding om te gaan spelen zoals, lekker spetteren of met je hoofd onder water, wat door het zoutgehalte in het water niet is aan te raden.

  • Heb ik badkleding nodig ?

Badkleding is niet nodig, het floatingbad bevindt zich in een privéruimte met eigen douchefaciliteiten. Handdoeken liggen voor u klaar.

  • Moet ik verder iets meenemen ?

Handdoeken en haardroger zijn aanwezig. Materiaal m.b.t. het floaten zelf (zoals bvb. vaseline en oorstopjes) is aanwezig. Shampoo en zeep niet. 

  • Waar moet ik op letten als ik ga floaten ?

Door het zeer hoge zoutgehalte is het aan te raden dat u zich 3 uur voor het floaten niet scheert (voor de heren) of onthaart (voor de dames) Wij raden aan van tevoren slechts een lichte maaltijd te gebruiken. Het gebruik van alcohol of drugs voor een floatsessie of een massage is verboden. Wij raden het floaten af wanneer u sterke hoofdpijn of een migraineaanval hebt.

 

Meer info ?

Meer info vindt u bij onze aparte rubriek "links" met o.m. een aantal informatieve websites, infofilmpjes...